Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Beestachtig gezellig december!

December is een feestelijke maand, maar heeft zo zijn uitdagingen voor viervoeters en hun baasjes: kou, sneeuw en ijs, strooizout, lekkernijen, kerstversiering en kerstgroen. Met deze tips is en blijft het een beestachtig gezellige tijd.

Kou

De temperaturen kunnen al flink dalen. Bij honden met dun behaarde, grote oren kan een scherpe, koude wind zorgen voor bevriezen of zelfs afsterven van de oorranden. Dit komt doordat de rode bloedcellen samenklonteren in de dunne haarvaatjes. Probeer de oren tegen de kou te beschermen door ze in te smeren met vaseline.

Sneeuw en ijs

Een dik pak sneeuw hoort bij het ideale kerstplaatje en het is ook een sfeervol gezicht, maar het heeft zijn nadelen. Ook voor dieren. Honden die in de sneeuw lopen, krijgen soms stukjes ijs tussen de voetzolen. Dat kan zeer pijnlijk zijn. Om dit te voorkomen kunt u de haren tussen de voetzolen insmeren met vaseline of behandelen met een speciale voetzooltjesstift voor u naar buiten gaat met uw hond. Knip deze haren dus vooral niet weg!

Sneeuw en ijs kunnen bovendien vast gaan zitten aan de haren aan de poten of onder de buik. Trek dit bij thuiskomst niet los of wrijf het niet direct droog, maar ontdooi het eerst even door het tussen uw warme vingers te houden.

Strooizout

Net als ieder mens kan ook een dier uitglijden en daardoor geblesseerd raken. In die zin is het fijn dat er gestrooid wordt, maar het levert wel een ander gevaar op: strooizout. Dit kan een allergische reactie bij uw hond veroorzaken. Vooral de dun behaarde huid kan snel gaan jeuken en rood worden. Irritatie kunt u voorkomen door direct na de wandeling de poten, buik en liezen af te spoelen met lauwwarm water en deze voorzichtig droog te wrijven. Strooizout irriteert ook erg op wondjes. Bijvoorbeeld op kloofjes of wondjes aan of tussen de voetzooltjes. Voetzooltjes kunt u ter preventie insmeren met een speciale voetzooltjesstift.

Koud eten of drinken

Sneeuw happen, bijv. als u een sneeuwbal gooit, vinden veel honden een leuke bezigheid. Er zijn honden die sneeuw opeten of bevroren ontlasting eten. Door de kou kan dit aanleiding geven tot braken en diarree. Als grote hoeveelheden ijskoud materiaal worden gegeten of gedronken kan zelfs een gevaarlijke maagkanteling (torsie) optreden.

Lekkernijen

December is in veel huishoudens een smakelijke maand met diverse lekkernijen. Vergeet niet de chocola buiten bereik van uw huisdieren neer te zetten als u niet in de buurt bent. Chocola bevat theobromine en dat kan vergiftiging veroorzaken bij honden en katten. Pure chocolade bevat de meeste theobromine en leidt al snel tot ernstige gezondheidsklachten. In het ergste geval zelfs tot de dood.

Als we met zijn allen lekker hebben getafeld, doen we er goed aan op te letten dat de restjes niet van tafel worden gestolen. De netjes van de rollade zijn favoriet bij honden en katten, ze ruiken ook zo verschrikkelijk lekker! Maar in het darmkanaal kunnen ze problemen geven en een verstopping veroorzaken.

Stond kip, kalkoen of ander gevogelte op het menu? Let dan op met de botjes. Deze kunnen de darmwand ernstig beschadigen. U kunt beter uw hond lekker verwennen met de speciaal voor hen gebakken honden bon bon in een prachtige kerstuitvoering!

Versiering

Als u een echte kerstboom in huis haalt, houdt er dan rekening mee dat de naalden giftig zijn en de darmwand kunnen doorboren. Zet daarom de voer- en drinkbak niet in de buurt van de boom. Drinkwater waar naalden in hebben gelegen, is giftig voor uw viervoeter!

Aanraking met de snuit aan de dennennaalden wil nog wel eens een allergische reactie opwekken. Dat geldt ook voor engelenhaar. Let er op dat er geen benauwdheid optreedt door zwelling van de slijmvliezen in de luchtwegen. Als dat wel het geval is, is het verstandig uw dierenarts te bellen.

Ook zijn er een aantal planten die we in deze tijd van het jaar veel tegenkomen en die we beter uit de buurt van honden en katten kunnen houden. Hulst en kerstster bijvoorbeeld zijn giftig en derhalve gevaarlijk voor uw huisdier.

Misschien versiert u uw boom met sliertjes of lametta. Deze vinden veel dieren mateloos interessant. Ze glinsteren mooi en zwieren heen en weer, maar hang ze niet te laag. Uw dier zal niet de eerste zijn die besluit er een hapje van te proberen! Darmklachten en/of -verstopping kan daar het akelige gevolg van zijn. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar hetzelfde geldt voor kerstballen. Als er één kapot valt, kunnen de scherven bovendien vervelende verwondingen aan de poten of aan de bek of neus veroorzaken.

Als u met deze uitdagingen rekening houdt staat niets u in de weg om er, samen met uw huisdier, een gezellige tijd van te maken.

Het hele Pet Food Plaza team wenst u dan ook hele fijne feestdagen toe!