Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Diarree bij uw viervoeter

Goed werkende darmen en een gezonde darmflora zijn de basis voor gezondheid, vitaliteit en een goede weerstand. In de darmen zit een belangrijk deel van de weerstand. Een goede weerstand is essentieel, het beschermt namelijk tegen virussen, bacteriën en schimmels.

Diarree is een van de tekenen dat de darmflora van uw viervoeter uit balans is. Negeer dit verschijnsel daarom niet.

Oorzaken van diarree

Diarree is niet alleen het dunner zijn van de poep, als een dier ineens qua hoeveelheid meer poept (ook al is het wel stevig) dan spreekt men ook van diarree. De meest voorkomende oorzaken van diarree zijn; voerverandering, voedselovergevoeligheid en infectie (met bijv. virus of wormen). De meeste soorten diarree gaan gelukkig vanzelf over en u hoeft er dan weinig aan te doen.

Voorkomen van diarree

Enkele manieren om diarree te voorkomen zijn:

  • Laat uw hond niet van straat eten. Laat hem aangelijnd of evt. met een muilkorfje om als hij een hardnekkige straateter is.
  • Wissel niet te vaak van voersoort of -merk. De darmen van uw hond hebben zich ingesteld op een bepaalde voersoort en als er plotselinge veranderingen hierin komen kan er diarree ontstaan.
  • Bij klachten van het maagdarmkanaal kan u ook GRAU Intestinal Plus gebruiken ter ondersteuning van o.a. de darmflora.
  • Ontworm 3 tot 4 keer per jaar uw hond en/of kat.
  • Zorg ervoor dat u uw huisdier goed ontvlooit met bijv. een maandelijkse pipet in de nek met Advantage. Een vlo kan een drager zijn van lintwormen.
  • Laat uw huisdier tijdig en jaarlijks inenten bij de dierenarts.

Voeding

Een kwalitatief goed voer is duurder dan een doorsnee “supermarkt” voer. Dit prijsverschil komt door de kwaliteit van de gebruikte eiwitten en de verteerbaarheid van het voer. Deze is veel hoger dan die van een goedkoper voer. Deze betere verteerbaarheid uit zich in minder vaak poepen en goed gevormde ontlasting. Ook kan door het gebruik van vaste leveranciers een constante hoge kwaliteit gegarandeerd worden. Bij goedkopere voeders kan de eiwitbron per charge wisselen. Dat houdt in dat de samenstelling van het voer per zak kan verschillen. Hierdoor kan diarree ontstaan als er een nieuwe zak hondenvoer aangebroken wordt.

Voedselovergevoeligheid / allergie

Honden kunnen overgevoelig of allergisch zijn voor voedselbestanddelen. Dit kan verschijnselen van het maagdarmkanaal geven zoals overgeven en/of diarree. Er moet dan overgestapt worden op een hypoallergene voeding.

Maagdarminfectie

Virus: Als een virus de oorzaak is van diarree blijft dit meestal niet beperkt tot 1 hond. Vaak is het zo besmettelijk dat honden elkaar aansteken en er meerdere honden tegelijkertijd diarree hebben: “het heerst”. We zien in de praktijk dat er vaak meerdere honden met diarree in dezelfde periode langskomen. Er zijn een aantal nare virussen die diarree kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is het coronavirus. Dit geeft vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging. Het parvovirus geeft heftige bloederige diarree, waar volwassen honden maar vooral puppy’s aan dood kunnen gaan. Het komt gelukkig steeds minder voor en wordt steeds meer uitgebannen door het goed vaccineren van de honden in Nederland.

Parasiet: Giardia is een meercellig organisme, die bij honden, katten en ook bij mensen voor kan komen. Diarree als gevolg van giardia is vaak brijig en er kan slijm of bloed bij zitten. Over het algemeen zijn de besmette honden misselijk en geven ze makkelijk over. Met een sneltest op een ontlastingmonster kan deze infectie worden aangetoond. Deze is goed te behandelen.

Wormen: Als er een lichte infectie is met spoelwormen zal uw hond of kat er weinig van merken. Maar zitten er veel spoelwormen in de darm, dan kan er diarree ontstaan. Omdat deze wormen ook een risico kunnen zijn voor onze gezondheid is het van belang uw huisdieren regelmatig te ontwormen.

Gezondheid van de darm bevorderen

Bij 70 % van de dieren met diarree gaat het vanzelf over. Als het dier er niet heel erg ziek van is kan het dus vaak wel even aangekeken worden. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus zorg dat uw hond en/of kat een kwalitatief goed voer krijgt, goed wordt ontwormt, op tijd wordt geënt. En geef als voedingssupplement na diarree, een ontworm- of antibiotica kuur GRAU Intestinal Plus tabletten.