Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Februari: De maand van het gebit

80% van alle honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen!

Februari is ‘de maand van het gebit’. Een vies gebit is slecht voor de gezondheid van uw huisdier. U kunt het ontstaan van tandplak en tandsteen voorkomen. 96 % van de dierenartsen adviseert om de tanden van uw huisdier te poetsen!

Slechts 2% procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier. Misschien omdat er niet aan gedacht wordt dat het goed is voor de gezondheid, of omdat het huisdier het tandenpoetsen niet toe staat. 

 

Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam

Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw hond of kat tanden en/of kiezen verliest. Een ander gevolg dat minder bekend is bij eigenaren, is dat bacteriën uit de mondholte op andere plekken in het lichaam ontstekingen kunnen veroorzaken. Vooral ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht. Natuurlijk zijn dit erg nare aandoeningen voor uw huisdier die beter voorkomen kunnen worden.

 

Hoe gaat het tandenpoetsen bij de hond of kat?

Voor het poetsen hoeft u de bek niet open te trekken, de lip optillen is voldoende. U hoeft alleen maar de buitenkant van de tanden en kiezen, met name de achterste kiezen, te poetsen. De binnenkant wordt door de tong gepoetst. Hoe vaak poetsen? Poets elke dag: dan vergeet u het niet! Minstens 2 of 3 keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.

 

Waarmee kunt u poetsen?

Er zijn verschillende middelen waarmee u het gebit van uw hond of kat kunt poetsen. Een tandenborstel, een vingertandenborstel of een gaasje die om de vinger is gewikkeld.

Voor de kat kunt u het beste speciale tandendoekjes gebruiken. U kunt deze simpel om uw vinger doen, deze methode is vrij gemakkelijk en wordt ook goed geaccepteerd. Zo hoeft u niet met een tandenborstel in een klein kattenbekje te werken. U kunt met dit tandendoekje ‘droog’ poetsen, maar u kunt ook een beetje tandpasta gebruiken.

Er bestaat ook speciale, smakelijke tandpasta voor honden en katten. De tandpasta activeert en stimuleert de natuurlijke afweer in de bek. De tandpasta voorkomt tandplak, tandsteen en een slechte adem. Daarnaast is het geen probleem als uw hond of kat de tandpasta doorslikt.

 

Als tandenpoetsen niet lukt:

ProDen PlaqueOff: Sommige dieren laten het tanden poetsen niet toe, dan kunt u andere dingen doen voor het gebit van uw huisdier. U kunt bijvoorbeeld ProDen PlaqueOff gebruiken. ProDen PlaqueOff is een volledig natuurlijk product dat geschikt is voor honden en katten. Het bevat een speciaal soort zeegras dat goede effecten heeft op het gebit en de bek. Het is als poeder beschikbaar en daardoor gemakkelijk over het dagelijkse voer te strooien. In onze webshop kunt u meer informatie over ProDen PlaqueOff vinden.

Voeding: Geef de hond brokken als hoofdvoeding. Doordat er op de brokken gekauwd wordt schuren de tanden schoon.

Tandreinigende tussendoortjes: Tussendoortjes zoals Kauwstrips kunnen helpen. Ze moeten met mate worden gebruikt en altijd in combinatie met de andere tips. De ene kauwstrip werkt beter dan de andere, de eigenaar moet vooral letten op hoe lang de hond daadwerkelijk kauwt op het tussendoortje.

Tandheelkundige speeltjes: Er zijn speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen, zoals de Dental Kong of een flostouw.

 

Ervaring met PlaqueOff: “Met een dagelijkse portie PlaqueOff over het voer zijn de tanden van mijn honden altijd schoon en gezond. Hun tanden zijn nu vrij van tandplak en tandsteen. Verder is het zo dat ik ook erg blij ben dat de honden al na 2 weken gebruik van PlaqueOff geen slechte adem meer hadden. De bek van de hond ruikt niet alleen beter, hij oogt bovendien schoon en ik ben geen tijd meer kwijt om mijn honden op tijd klaar te krijgen voor de show.”

Pernilla Sandström