Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Onze huisdieren worden steeds meer vermenselijkt

De laatste 25 jaar is ons huisdier steeds meer vermenselijkt. Minoes is geen poes meer en Rakker geen hond, maar een volwaardig gezinslid. De tijd dat honden tafelresten kregen als voeding en katten koeienmelk dronken ligt ver achter ons.

We moeten alleen niet vergeten dat onze huisdieren eigenlijk (semi-)vleeseters zijn en dus in wezen heel anders zijn dan de mens. De grootte en de vorm van de organen van honden zijn totaal anders dan die van ons. Bij de mens begint de vertering al in de mond en bij de honden pas in de maag. Ook hebben ze een relatief grote maag en een kort spijsverteringskanaal. Dieren hebben andere voedingsbehoeften dan mensen. Koken voor uw hond is dus niet hetzelfde als koken voor uw kinderen en voor uzelf. Honden en katten mogen echt niet alles eten wat een mens eet.

Het is belangrijk om hond en kat een uitgebalanceerde voeding te geven die rekening houdt met hun behoeften, afhankelijk van hun leeftijd en levenswijze. Allerlei lekkernijen waar we zelf zo dol op zijn kunnen darmstoornissen geven en de gezondheid van uw huisdier benadelen. Een brokje chocolade (een grote hoeveelheid is als vergif voor de hond!), een suikerklontje, een brok kaas (30 gram jonge kaas komt overeen met een derde van de dagelijkse energiebehoefte van een kleine hond of kat), een koekje (kan overeenkomen met een hamburger bij de mens), enzovoorts. Tafelresten bevatten vaak een teveel aan bepaalde voedingstoffen, zoals vetten en zouten. Daarnaast kan onze maaltijd ook te pittig zijn voor ons huisdier. Ze kunnen last krijgen van een verstoorde vertering, wat zich kan uiten in winderigheid of diarree.

Een aantal fysiologische verschillen in de spijsvertering tussen mens, hond en kat:

Mens

Hond

Kat

Reukcellen 5 tot 20 miljoen 70 tot 200 miljoen 60 tot 65 miljoen
Smaakpapillen 9000 papillen 1700 smaakpapillen 500 smaakpapillen
Gebit 32 tanden 42 tanden 30 tanden
Lengte van de dunne darm 6 tot 6,5 meter 1,7 tot 6 meter 1 tot 1,7 meter
Lengte van de dikke darm 1,5 meter 0,3 tot 1 meter 0,3 tot 0,4 meter
Voedingswijze Alleseter Semivleeseter Vleeseter

Het is natuurlijk heel erg leuk om uw hond of kat af en toe iets lekkers te geven, maar u kunt uw hond of kat dus beter op een andere manier verwennen. Geef een verantwoorde snack van Animal Lovers of van Hokamix: