Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

IJs en ijskoud… onderkoeling van uw huisdier

Het ligt voor de hand om voorzichtig te zijn met kou. Toch komt het regelmatig voor dat een hond onderkoeld raakt. Wat doe je dan?

Verschijnselen Onderkoeling

Onderkoeling ontstaat geleidelijk. Soms zie je de hond rillen, daarna wordt hij suf en tenslotte is hij kortademig en gaat hijgen. Ook voelt de hond koud aan, vooral bij de lichaamsuiteinden zoals de oren. De normale temperatuur van de hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Bij onderkoeling is de lichaamstemperatuur van de hond extreem laag: lager dan 37 graden. Waarschuw in zo’n geval direct de dierenarts!

Onderkoeling tegen gaan

Om de bloedsomloop te stimuleren kan de hond droog en warm gewreven worden met een handdoek. Wikkel de hond daarna bijvoorbeeld in een warme trui, jas of deken en leg eventueel een warme kruik in de mand. Het is belangrijk om dit opwarmen geleidelijk uit te voeren, dus niet te snel veel warmte. Zet ook de kachel lekker aan in de ruimte waar de hond verblijft, zodat de omgevingstemperatuur goed is. Door regelmatig de lichaamstemperatuur van de hond via de anus op te nemen, kan men controleren of deze boven de 37.8 graden komt. Zodra de juiste lichaamstemperatuur bereikt is, kunnen de extra deken en kruik weggenomen worden. De omgevingstemperatuur moet nog wel hoog zijn. Als de hond goed bij bewustzijn is, mag hij weer wat drinken. Dit moet dan vooral niet koud maar handwarm zijn.

Onderkoeling voorkomen

Voorkom onderkoeling en laat de hond met winterse temperaturen in geen geval zwemmen. Ga ook geen lange wandelingen maken in nat en koud weer, vooral als er een gure wind waait. Voorkom dat de hond tot op zijn huid nat wordt. Als de temperatuur gedurende langere tijd laag blijft, kan de hond snel onderkoeld raken. Vooral rassen die nauwelijks of geen ondervacht hebben in de winter, zoals de Boxer, Dobermann en Yorkshire terriër, zijn erg gevoelig voor kou en nattigheid. Bij deze rassen kan men overwegen om kledingstukken zoals een speciale jas te kopen. Er is heel wat leuks én nuttigs verkrijgbaar!