Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Op vakantie met uw huisdier

Op vakantie met uw huisdier

De zomervakantie staat voor de deur. Misschien bent u al in de weer voor een vakantie buitenshuis. Uw viervoeter meenemen is heel gezellig, maar wat moet u dan allemaal regelen en voorbereiden?

Om u een handje te helpen kunt u onze Vakantie-Checklist downloaden. Zo vergeet u niets te regelen en/of mee te nemen.

 

Stress tijdens reis

Een (lange) reis is niet voor elke hond een pretje. Daarnaast kan een nieuwe omgeving flinke stress veroorzaken. Als uw hond snel gestrest is kunt u aan natuurlijke, rustgevende middelen denken zoals Amiqure Stress.

Mee naar het buitenland (Europees dierenpaspoort)

Als uw hond meegaat naar het buitenland is een officieel Europees dierenpaspoort verplicht. Het paspoort bevat een beschrijving van het dier, naam en adres van de eigenaar, het bewijs van de vaccinatie tegen rabiës en soms een gezondheidsverklaring (afhankelijk van het land waar u naartoe gaat). Laat u hierover goed informeren.

Entingen

De vaccinatie tegen rabiës kan zelfs de dag voor vertrek door de dierenarts uitgevoerd worden, maar het is aan te raden en vaak ook een vereiste dat eerder te doen. Het lichaam van uw huisdier heeft minimaal een maand nodig om antistoffen aan te maken tegen het virus. Sommige landen stellen als voorwaarde dat de werkzaamheid via een bloedafname is gecontroleerd enkele maanden voor vertrek. Voor de meest recente informatie kunt u terecht op de site van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

Chip

Verder is een duidelijke identificatie in de vorm van een chip verplicht. De microchip is een klein buisje met een barcode die onder de huid wordt aangebracht. Vanaf 1 april 2013 is het verplicht pups binnen 7 weken na de geboorte te chippen. Is uw dier nog niet voorzien van een chip? Dan kan uw dierenarts deze aanbrengen. Deze chip is af te lezen met een speciaal apparaat, een reader. Zorg ook dat uw hond daarna goed geregistreerd staat in de databank, zo kan hij/zij opgespoord worden bij vermissing.

Ziekteverwekkers

In het buitenland (met name in warme landen) komen teken, muggen en zandvliegen voor die bepaalde ziektes overbrengen. Er bestaan helaas geen preventieve middelen die 100% bescherming bieden tegen deze ziekteverwekkers, maar er zijn wel risico beperkende middelen. Laat u daarover informeren bij uw dierenarts. Het is bijvoorbeeld verstandig om uw hond ondersteuning te bieden tegen vlooien en teken d.m.v. GRAU Knoflookgranulaat of tabletten.

Comfortabele autorit

Om de autorit zo comfortabel mogelijk te maken zijn verschillende maatregelen te nemen, namelijk:

  • Laat uw hond vooraf geleidelijk wennen aan het autorijden.
  • Naast dat autorijden leuk is, moet het vooral ook veilig zijn. In tegenstelling tot veel andere landen is het in Nederland nog niet zo ver dat het verplicht is om een hond in een kennel of gordel te vervoeren, maar toch is dit wel aan te bevelen.
  • Biedt uw hond regelmatig drinken aan.
  • Laat uw hond regelmatig zijn poten strekken en behoeftes doen.
  • Laat uw hond nooit alleen achter in de auto. Met warm weer bestaat de kans op oververhitting.

Op de plek van bestemming:

Wanneer u op de plaats van bestemming bent, is het ook belangrijk om een koele, veilige plek voor uw hond te maken. Zorg voor een schaduwplekje en voor voldoende vers drinkwater. Bescherm de voetzooltjes met een Voetzooltjesstift. Vindt uw hond het heerlijk om in zee te zwemmen? Let er dan wel op dat uw hond niet te veel zout water binnenkrijgt, hierdoor neemt de kans op diarree toe. Af en toe zwemmen in zout water is goed voor de vacht, maar bij regelmatig zwemmen kan de huid uitdrogen. Het is dan verstandig om uw hond na het zwemmen af te spoelen met kraanwater.

Niet te vergeten…

Zorg voor voldoende voorraad voer. Gebruikt uw hond of kat medicatie of supplementen, bestel dan tijdig en voldoende. Als uw huisdier op het vakantieadres of oppasadres acuut op een ander voer over moet stappen, is er kans op braken en diarree. En vergeet ook niet de natuurlijke supplementen van HOKAMIX in te pakken!

Rest ons alleen nog u en uw huisdier(en) een prettige vakantie te wensen!

Meer tips?