Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Tips voor warme zomerdagen

De zomer is een tijd om te genieten van het buitenleven en van extra vrije tijd met uw huisdier. Maar de warme zomer kan ook gevaren met zich meebrengen. Hier vindt u tips om de warme zomerdagen met uw viervoeter zo comfortabel mogelijk door te komen.

 

 

 

Tips voor hondenbezitters:

  • Ga geen lange wandeling met uw hond maken tijdens het warmste moment van de dag.
  • Laat uw hond niet naast de fiets rennen wanneer het warmer dan 20 graden is.
  • Bescherm de voetzooltjes van uw hond tegen het hete asfalt. Dit kunt u doen met Voetzooltjesstift met hertentalg.
  • Uw hond vindt het misschien fijn als u de poten af laat koelen, bijvoorbeeld met een plantenspuit met koel water.
  • Geef geen ijskoud drinkwater aan uw hond, dat kan diarree veroorzaken.
  • Laat uw hond niet in een auto achter, ookal bent u maar heel even weg. Als u uw hond meeneemt in de auto, neem dan geregeld pauze en geef hem wat te drinken.
  • Maakt uw hond graag een duik in natuurwater? Let dan op de kwaliteit van het water i.v.m. botulisme en blauwwier (lees hieronder meer).
  • Met warm weer zijn er meer insecten. Pas hiermee op; het kan een pijnlijke maar ook gevaarlijke beet opleveren (lees hieronder meer).

Heet asfalt

Hoge inspanning als rennen naast de fiets of spelen met stokken kan bij hoge temperaturen beter vermeden worden, net als lang en veel lopen op asfalt. Op heet asfalt kan een hond namelijk zijn warmte niet kwijt via de voetzolen. Dat kan tot oververhitting leiden. Doordat de voetzooltjes bij warm weer altijd vochtig zijn, kan lopen op heet asfalt bovendien blaren veroorzaken.

Oververhit

Raakt uw hond toch oververhit of wilt u een oververhit huisdier van een ander helpen, overgiet het dier dan met koel water (of alcohol of spiritus) en/of overdek het met een koele doek om de hitte kwijt te raken. Let daarbij op dat dit niet te extreem gebeurt met het risico van onderkoeling. Raadpleeg altijd zo snel mogelijk een dierenarts.

Auto

Het is zo voor de hand liggend, maar toch gaat het elk jaar weer meerdere malen mis… Een huisdier mag nooit in een auto worden achtergelaten bij warm weer! Zeker op een plek zonder schaduw, of als het langer dan een paar minuten is. Een (stilstaande) auto wordt in de zon zeer heet. Dat gebeurt sneller dan de meeste mensen denken. Zelfs bij een temperatuur net boven de 20 ºC en met de ramen een stukje open loopt de temperatuur in de auto snel op naar 50 à 60 graden! Een dier raakt snel oververhit bij zo'n hitte en kan zijn bewustzijn verliezen. Ook lange ritten in de auto moeten bij warm weer vermeden worden.

Zwemwater

Veel honden nemen bij warm weer graag een frisse duik. Om ziektes te voorkomen, is het goed om op de kwaliteit van het water te letten.

Botulisme; In de zomerse warmte kan botulisme optreden. Vooral in ondiepe, stilstaande wateren en plasjes met een watertemperatuur tussen de 15ºC en 35ºC is het risico groot. Hoewel honden niet uitgesproken gevoelig zijn voor botulisme, doen zich in warme zomers meer infecties voor die zich uiten in verlamming en verminderde reflexen. Behandeling van deze symptomen is mogelijk, maar de kans op volledige genezing is matig.

Blauwwieren; Waar u ook mee uit moet kijken zijn blauwwieren. Drijvend op het water zien deze wieren eruit als een blauwgroene laag olie. Als deze laag dikker wordt, sterft het blauwwier af. Naast stank komen daar ook giftige stoffen bij vrij die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Vergiftigingen via de bek leiden binnen 12 uur tot verschijnselen als huiduitslag, misselijkheid, braken, diarree, koorts en/of oogirritaties. Deze houden ongeveer 5 dagen aan en verdwijnen dan vanzelf.

Ziekte van Weil; Tenslotte bestaat het risico op de ziekte van Weil (Leptospirose) die via besmet water opgelopen kan worden. Vrijwel alle hondeneigenaren hebben wel gehoord van deze ziekte, aangezien de meeste eigenaren hun hond hiertegen jaarlijks laten enten. De ziekteverwekkers bevinden zich in de urine van het geïnfecteerde dier en worden bijvoorbeeld via water waar ratten in zwemmen verspreidt. De bacterie treedt via huid en of slijmvliezen binnen en tast vervolgens vooral de lever, nieren en bloedvaten aan. Verschijnselen als algeheel ziek zijn, koorts, braken, diarree, geelzucht, nierfalen enzovoorts treden op. De behandeling is zeer intensief. Zorg daarom dat uw hond goed geënt is voor deze ziekte, vooral als hij graag zwemt.

Insecten

Insecten zijn erg nuttig voor de natuur. Een ontmoeting wil voor mens of dier nog wel eens minder plezierig zijn! Een hond heeft de gewoonte om te happen naar alles wat rond zijn hoofd zoemt. Deze neiging kan tot een pijnlijke beet leiden als een wesp of bij zich bedreigd voelt. Direct koude compressen aanleggen kan verlichting geven. Wanneer een hond of kat in zijn bek of in de keel wordt gestoken, levert dat een levensbedreigende situatie op waarbij snel moet worden gehandeld! Het dier kan stikken door opzwellend slijmvlies in de keel. Het is daarom noodzaak om een dierenarts een snelwerkend antihistaminicum toe te laten dienen.

We wensen u en uw viervoeter(s) een heerlijke zomer!