Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Vuurwerk angst

Het is belangrijk om tijdig te beginnen om iets aan vuurwerkangst te doen.

Voor veel huisdieren is december een onrustige maand, want er wordt weer vuurwerk afgestoken. Al vroeg in december klinken de eerste knallen. Als een huisdier angstig is voor vuurwerk kan hij dit uiten door voortdurend te janken, vluchtgedrag te vertonen, steeds in de buurt van zijn baasje te blijven of zich juist ergens in een hoekje te verstoppen. Wanneer een dier zich verstopt, laat hem dan maar. In zijn schuilplaats voelt hij zich waarschijnlijk veiliger.

Veel huisdiereigenaren nemen zich voor om het volgend jaar beter aan te pakken, maar worden hier aan herinnert bij de eerste rotjes die worden afgestoken. Dan kan het al te laat zijn.

Wat te doen aan vuurwerkangst?

Niet reageren op schrikreacties

Om te voorkomen dat uw huisdier angstig wordt, is het van belang schrikreacties te negeren. Probeer uw huisdier niet aan te kijken of aan te raken en zeg niets tegen uw huisdier. Probeer buiten zo rustig en normaal mogelijk te reageren op geknal. Ga in huis gewoon rustig door met hetgeen waar u mee bezig was en doe alsof vuurwerk volkomen normaal is.

Rustgevende medicatie

Als uw huisdier erg gestrest is door het vuurwerk, kunnen rustgevende middelen een uitkomst zijn. Uw dierenarts kan tabletten voorschrijven. Niet alle middelen zijn even onschuldig voor uw huisdier. De middelen zijn meestal narcosemiddelen die ook effect hebben op de ademhaling en de hartslag. Een aantal middelen versuffen uw dier, maar maken hem niet minder gevoelig voor geluid. Hij is dan net zo bang, maar zal dit minder uiten doordat hij versuft is.

U kunt uw huisdier beter niet alleen laten als u medicatie heeft gegeven. Vooral als u dat voor de eerste keer doet. Elk dier reageert anders op de dosering. Op oudejaarsavond lijkt dit een uitkomst, maar het is niet aan te raden om dit de hele decembermaand in te zetten. Dan kunt u beter proberen uw dier met veilige, natuurlijke middelen te ondersteunen.

Natuurlijke middelen

Natuurlijke rustgevende middelen zijn veel milder. Ze bevatten vaak valeriaan, zoals AmiQure Stress, of groene thee met rustgevende en angstverminderende capaciteiten. Het werkt niet verslavend of versuffend, maar er moet al wel ruim voor oud en nieuw mee begonnen worden. Middelen op plantenbasis hebben even tijd nodig om de volledige werkzaamheid te bereiken. Begin er daarom begin december mee.

Vuurwerktraining

Er zijn speciale vuurwerktrainingen. Het is lastig gericht op vuurwerkangst te trainen, omdat het zo sporadisch voorkomt in het dagelijks leven. Voor baasjes: Er zijn cursussen die u leren hoe u het beste kunt omgaan met een angstige hond. Omdat angstige honden elkaar in hun gedrag kunnen versterken, zijn dit vaak cursussen waaraan u alleen deelneemt. Voor de hond: Er bestaan cd’s met vuurwerkgeluiden. Met deze cd’s kunt u uw huisdier langzaam laten wennen aan de geluiden. Bij deze cd’s zit een uitgebreide handleiding over hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Tips voor oudejaarsavond

  • Op oudejaarsavond kunt u het beste de ramen en deuren goed dicht houden en de gordijnen sluiten.
  • Blijf het liefste thuis om uw viervoeter te ondersteunen.
  • Zet een radio of cd aan om het geluid van het vuurwerk te dempen. Let wel op: op sommige radiozenders zijn vuurwerkgeluiden te horen.
  • Laat uw hond een paar uur voor de jaarwisseling aangelijnd uit.
  • Zorg dat uw hond of kat niet de deur uit kan glippen, als deze rond de jaarwisseling even open staat.