Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Welk voer geef ik aan mijn huisdier?

U besluit een huisdier te nemen en bent er uit welke het beste bij u past. En dan? Moeten er nog meer keuzes worden gemaakt. Want welke voeding gaat u de nieuwe huisgenoot eigenlijk voorzetten?

Net als voor mensen, is een goede voeding ook voor de gezondheid van uw huisdier zeer belangrijk. Zijn de behoeften aan voedingsbestanddelen anders dan de onze? Zelfs anders dan die van de meeste andere honden of katten. Dat maakt het lastig de beste voeding voor hem te vinden. Hoe het zit met de behoefte van uw hond of kat is o.a. afhankelijk van ras, geslacht, leeftijd, huisvesting, fysiologische status (is het dier ziek, is ze drachtig of heeft het zogende pups of kittens) en de mate van inspanning die het dier verricht. De ene viervoeter is de andere niet en de één heeft nu eenmaal een groter energieverbruik dan de ander.

Hierbij de nodige informatie om u op weg te helpen. De eerste keuze die u moet maken is of u kant-en-klaar voer wilt geven, zelf voer gaat maken of een combinatie daarvan.

Kant-en-klaar

Kant-en-klaar (compleet) voer is verkrijgbaar in verschillende vormen:

  • Droog voer. Dit bevat ongeveer 10% vocht waardoor het lang houdbaar is. Dit betekent ook dat de hond of kat er meer water bij zal drinken. Bij droog voer voor de hond kun je weer onderscheid maken in brokken en diners.
  • Half vochtig voer. Dit bevat ongeveer 35% vocht en heeft een pasteuze vorm.
  • Nat voer. Dit is blikvoer en bevat ongeveer 80% vocht. Het is in vele smaken verkrijgbaar, maar relatief duur. Aangebroken is het beperkt houdbaar en het mag niet koud (direct uit de koelkast) worden geserveerd.
  • Diepvriesvoer. Dit moet eerst op kamertemperatuur worden gebracht. Hierbij moet men er goed op letten of het ook werkelijk een compleet voer is, want dat is niet altijd het geval.

Droog of nat voer

Droog voer heeft het voordeel dat het over het algemeen beter is voor het gebit. Brokken schrapen als het ware de tanden schoon tijdens het kauwen en dat voorkomt tandsteen. Droog voer is verder ook langer houdbaar, wat veel eigenaren prettig vinden. Een nadeel is dat droog voer lastiger te verteren is dan nat voer of diepvriesvoer. Eventueel kan er voor gekozen worden droog voer voor te weken met wat lauwwarm water, yoghurt of karnemelk. Dat maakt het gemakkelijker verteerbaar. Nat voer heeft als voordeel dat de geur sterker is. Omdat uw huisdier in eerste instantie op zijn reuk af gaat, zal hij nat voer dus eerder als smakelijk ervaren. Naar verhouding is het wel een stuk duurder dan brokken.

Zelf voer maken

Bij deze methode probeert u zelf de natuurlijke voeding van de hond zoveel mogelijk te benaderen. Een optie is zelf bereide rauw vleesdiëten, meestal bestaande uit vers vlees en botten te maken. Echter dit dagelijks rantsoen voor de hond en de kat is niet compleet. Het moet worden aangevuld met een supplement. Het ideale supplement bij een BARF (Bones and Raw Food) dieet is BARF CombiMix met puur natuurlijke bestanddelen. Een BARF dieet bevat naast vers vlees en organen o.a. groenten. Deze kan men gemakkelijk aanvullen met behulp van groenten welke gedroogd zijn, omdat 100 gram gedroogd product even waardevol is als 1 kg verse groenten. De GRAU gedroogde groenten melange bevat per melange vier waardevolle groentensoorten. Het gecontroleerde droogproces garandeert de nagenoeg volledige conservering van de inhoudsstoffen in de groenten, zoals vitaminen en etherische oliën.

Combinatie

Uiteraard kunt u ook kiezen voor de middenweg, deels kant-en-klaar en deels zelf voer maken. Ook op deze manier kan er verantwoord gevoerd worden. Belangrijk is wel daarbij de verhoudingen goed in de gaten te houden. Als u compleet droogvoer of half-vochtig voer gebruikt moet dit tenminste 50% zijn en bij volledig nat voer 60-75%.

Let goed op uw viervoeter

U ziet, u kunt naar verschillende inzichten een voeding kiezen, maar uiteindelijk zal het dier zelf laten blijken wat goede voeding voor hem is. Daarbij kunt u erop letten of uw hond of kat zijn voeding graag eet, hoe zijn ontlasting eruit ziet (de hoeveelheid, consistentie, vochtigheid, kleur en geur hangen samen met hoe goed de voeding verteerd wordt), of uw huisdier te mager of juist te dik is, of uw huisdier actief en vrolijk is (afhankelijk van zijn aard). Daarnaast geeft de conditie van zijn huid en vacht belangrijke informatie als spiegel van zijn gezondheid.

Als de voeding niet goed is afgestemd op het dier ontstaat er een verstoorde balans in het lichaam. Deze kan zich op diverse manieren uiten, bijvoorbeeld in overmatig verharen, schilfers in de vacht, jeuk, eczeem, pijnlijk bewegen, gewrichtsslijtage of een verminderde vitaliteit.

Supplementen toevoegen

Om de voeding beter af te stemmen op de behoeften van de hond is een supplement zoals Hokamix toevoegen aan de dagelijkse maaltijd een verstandige keuze. De kruiden hierin zijn een natuurlijke bron van onmisbare voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en spoorelementen. De kruiden vullen tekorten aan en verbeteren de opname van voedingsstoffen door een ondersteuning van de vertering en stofwisseling. Bovendien worden afvalstoffen die vaak klachten veroorzaken uit het lichaam afgevoerd.

Naast de diverse vormen voeding, dienen we ook nog rekening te houden met de leeftijd van uw hond of kat. Hierbij spreken wij over 3 categorieën met verschillende behoeften: pup of kitten, adult en senior.

Welke voeding u ook kiest, blijf kritisch en kijk goed naar uw viervoeter, deze zal zelf laten zien of deze bij hem past.

Meer weten?

Bekijk de veel gestelde vragenlijsten:

Veel gestelde vragen over voeding voor honden

Veel gestelde vragen over voeding voor katten