Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Voeding vragenlijst Honden

Hoe vaak voer ik mijn pup per dag?
Pups dienen 4x per dag gevoed te worden tot een leeftijd van 12 weken. Pups tot 6 maanden krijgen 3x per dag te eten en vanaf 6 maanden is 2 x per dag voldoende.

Wat voer ik mijn pup van kleine en middelgrote rassen?
Een pup is vaak de hele dag actief bezig. Spelen en het verkennen van hun nieuwe omgeving vraagt, samen met hun enorme groei, veel energie. Het is belangrijk de pup de juiste hoeveelheid voeding met de juiste voedingsstoffen te geven. Daarom is speciale pupvoeding een vereiste.

Wat voer ik mijn pup van een groot ras of reuzeras?
Pups van deze rassen kunnen een erfelijke aanleg hebben voor de ontwikkeling van skeletproblemen zoals heupdysplasie. Dit gebeurt vooral als de voeding teveel calcium bevat, bij een te snelle groei en bij overgewicht. Geef daarom speciale pupvoeding voor grote rassen. Deze bevat een uitgebalanceerd calciumgehalte en een afgestemd vet- en energiegehalte, waardoor wordt voorkomen dat de pup te snel groeit.

Wanneer overstappen van pup naar volwassen voeding?
Het moment waarop een pup kan overstappen naar volwassen voeding kan variëren. Dit is o.a. afhankelijk van het ras, honden van kleinere rassen zijn lichamelijk eerder volwassen dan honden van grotere rassen. U kunt de volgende richtlijn aanhouden bij de overstap:
Kleine en middelgrote rassen: 12 maanden.
Grote en zeer grote rassen: 18 tot 24 maanden.

Hoeveel voer moet ik geven?
Dit is afhankelijk van de samenstelling van het voer. U kunt de aangegeven hoeveelheid die de fabrikant op de verpakking vermeldt aanhouden, gebruik dit als richtlijn. Controleer regelmatig het gewicht van de hond; u mag de ribben van uw hond niet zien, maar wel kunnen voelen. U kunt eventueel in beginsel uw hond wekelijks wegen om het lichaamsgewicht goed te kunnen beoordelen. Als de hond teveel aankomt of juist afvalt dan verlaagt of verhoogt u de dagelijkse hoeveelheid totdat de ideale hoeveelheid voer is vastgesteld.

Geef uw hond steeds een maaltijdvoeding, dit wil zeggen een afgewogen hoeveelheid voeding. Laat de voeding 10 minuten staan en neem de bak dan weg. Zorg dat er constant vers drinkwater ter beschikking staat.

Hoe vaak moet ik mijn volwassen hond per dag voeren?
Over het algemeen kunnen we er vanuit gaan dat 2 maaltijden per dag voldoende is. Bij sommige honden is het verstandig de hoeveelheid te verdelen over 3 of 4 keer als ze bijvoorbeeld erg gulzig eten of hun voeding slecht verteren

Wat voer ik mijn volwassen hond?
Geef uw hond een smakelijke en makkelijk te verteren voeding voor volwassen honden die ervoor zorgt dat uw hond de juiste hoeveelheden eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Geef voeding van een goede kwaliteit en een vaste samenstelling (goedkope voeders variëren nogal eens in samenstelling). Hierdoor vermindert de kans op diarree en huidklachten. U komt dan vaak uit op een duurder merk voer, maar hier geeft u over het algemeen veel minder van per dag omdat het veel beter verteerd wordt.

Wat kan ik zien aan een hond die slechte voeding krijgt?  
Het woord ‘slechte’ is heel bewerkelijk. De ene hond kan het op voeding A heel goed doen, terwijl een andere hond heel slecht in zijn vacht zit en veel verhaart, of hele dunne papperige ontlasting heeft veel keer per dag. Als u ziet dat uw hond deze verschijnselen vertoont of slecht in zijn vel zit, zou u over kunnen stappen naar een ander merk voer. Bij voorkeur een kwalitatief goed voer wat makkelijk verteerbaar is, dit komt meestal neer op premium voeding.

Mijn hond heeft overgewicht, hoe ga ik hiermee om?
Steeds meer honden kampen met overgewicht, in Nederland ligt het percentage al boven de 50%. Meestal is dit het gevolg van (veel) meer voeren dan de benodigde dagelijkse portie voeding of teveel tussendoortjes die een groot deel van de dagelijkse voedingsbehoefte uitmaken.
Overgewicht kan leiden tot lichamelijke aandoeningen zoals o.a. suikerziekte, hart- en vaatziekten of gewrichtsproblemen.
Houd het gewicht van uw hond altijd goed in de gaten door het beoordelen van de lichaamsconditie (o.a. voelen van de ribben), of door de hond daadwerkelijk op de weegschaal te zetten.
Lichaamsbeweging is zeker voor honden, van essentieel belang voor het verliezen van gewicht.
Er zijn voedingen op de markt die u kunnen helpen in de strijd tegen overgewicht, houdt u daarbij streng aan het opgegeven schema om het juiste resultaat te behalen.

Wat voer ik mijn oude(re) seniore hond?
Bij een seniore hond neemt het activiteitenniveau langzaam af. Hierdoor kan het lichaamsgewicht toenemen. De organen en de spijsvertering werken minder efficiënt naarmate een dier ouder wordt.
Om een optimaal lichaamsgewicht te behouden, de ontwikkeling van ouderdomskwalen tegen te gaan en de kwaliteit van leven te optimaliseren moet uw seniore hond speciale voeding krijgen die voldoet aan de veranderde voedingsbehoefte.

Wanneer overstappen naar een seniorvoeding?
Niet elk ras wordt even oud en iedere hond is van gedrag en hoeveelheid activiteit anders. Het is belangrijk om naar de hond zelf te kijken, naar zijn gedrag, zijn gezondheid en ook zijn energieverbruik. Kleinere rassen worden meestal ouder en zijn ook vaak tot op hoge leeftijd actief, waardoor ze vaak later toe zijn aan een seniorvoeding. Als richtlijn wordt aangehouden dat kleine rassen vanaf 8 jaar en grote rassen vanaf 6 jaar over kunnen stappen op voeding voor de seniore hond.

Hoe maak ik de overstap naar andere voeding?
Mocht u om welke reden ook van het ene naar een ander merk overstappen, dan adviseren wij u dit te doen door middel van ‘mengen’. U mengt de voeding die u nu voert gedurende minimaal 1 week door de voeding die u wilt gaan voeren. U geeft steeds iets meer van het nieuwe voer en steeds iets minder van het oude totdat u volledig het nieuwe voer voert. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.

Moet ik supplementen toevoegen aan de voeding van mijn hond?
Voeding wordt gemaakt voor een ‘gemiddelde’ hond. Het kan zijn dat uw hond iets extra’s nodig heeft omdat hij bijvoorbeeld nog pup is en erg hard groeit, zeer actief is, of omdat hij ouder is en de voedingsstoffen wellicht minder benut. Dan kunt u een supplement in de vorm van kruiden toevoegen welke op een natuurlijke manier vitaminen, mineralen en spoorelementen aanvult. Mochten er lichamelijke klachten zijn zoals extreme jeuk en gewrichtsproblemen dan zijn er meer specifieke supplementen beschikbaar. U kunt dan voor verder advies terecht bij onze dierenarts.