Online dierenwinkel met hoogwaardige producten
op een natuurlijke basis

Voeding vragenlijst Katten

Hoe vaak voer ik mijn kat per dag?
U kunt meerdere keren (2 tot 4 x) per dag een afgewogen hoeveelheid voedsel aan de kat aanbieden, afhankelijk van in welke levensfase uw kat zit.

Wat voer ik mijn kitten?
Een kitten is vaak de hele dag actief bezig. Spelen en het verkennen van hun nieuwe omgeving vraagt samen met hun enorme groei veel energie. Het is belangrijk het kitten de juiste hoeveelheid voeding met de juiste voedingsstoffen te geven. Daarom is speciaal kittenvoer een vereiste.

Wanneer overstappen van kitten naar volwassen voeding?
Wanneer het kitten een leeftijd van 12 maanden heeft bereikt is het officieel volwassen en kunt u  overstappen op voeding voor een volwassen kat.

Hoeveel voer moet ik geven?
Dit is afhankelijk van de samenstelling van het voer. U kunt de aangegeven hoeveelheid die de fabrikant op de verpakking vermeldt aanhouden, gebruik dit als richtlijn. Controleer regelmatig het gewicht van de kat; u mag de ribben van uw kat niet zien, maar wel kunnen voelen. U kunt eventueel in beginsel uw kat wekelijks wegen om het lichaamsgewicht goed te kunnen beoordelen. Als de kat teveel aankomt of juist afvalt dan verlaagt of verhoogt u de dagelijkse hoeveelheid totdat de ideale hoeveelheid voer is vastgesteld.

Geef uw kat steeds een maaltijdvoeding, dit wil zeggen een afgewogen hoeveelheid voeding. Laat de voeding 10 minuten staan en neem de bak dan weg. Zorg dat er constant vers drinkwater ter beschikking staat.

Wat voer ik mijn volwassen kat?
Katten hebben een neus voor hoogwaardige eiwitten, deze zijn aantrekkelijker voor de kat. De voorkeur voor een bepaalde voeding hangt dus op de eerste plaats af van de geur. Toch helpt ook de  meest aantrekkelijke geur niet als de basisingrediënten (vlees, granen, groenten) niet van goede kwaliteit zijn. Voeding van hoge kwaliteit (premiumvoeding) is niet alleen smakelijk, maar ook belangrijk voor de gezondheid van uw kat. De kat heeft een kleine hoeveelheid van deze voeding nodig, omdat deze beter wordt opgenomen door de hoge kwaliteit van de ingrediënten. Daarnaast zal de ontlasting compacter zijn en minder ruiken door de hoge verteerbaarheid.

Mijn kat eet erg slecht, waar kan dit door komen?
De plaats van de voerbak is bij katten erg belangrijk. De kat heeft een ruimte nodig voor rust en slaap, een ruimte waar de kattenbak staat en tenslotte een plaats waar water en voedsel staat. Alle drie de ruimtes moeten gelijktijdig aanwezig zijn en ook gebruikt kunnen worden. Een overlapping, zelfs al is die maar gedeeltelijk, van deze ruimtes kan de eetlust negatief beïnvloeden.
Als hier rekening mee gehouden is en de kat eet nog steeds slecht kunt u een overstap naar (smakelijker) voer proberen. Houd ook rekening met eventueel lichamelijke aandoeningen waardoor uw kat slechter kan eten, zoals een slecht gebit, ontstoken tandvlees of misselijkheid door een nierprobleem.

Wat kan ik zien aan een kat die slechte voeding krijgt?  
Het woord ‘slechte’ is heel bewerkelijk. De ene kat kan het op voeding A heel goed doen terwijl een andere kat heel slecht in haar vacht zit en veel verhaart, of meerdere malen per dag hele dunne papperige ontlasting. Als u ziet dat uw kat deze verschijnselen vertoont of slecht in zijn vel zit, kunt u overstappen naar een ander merk voer. Bij voorkeur een kwalitatief goed (premium) voer wat makkelijk verteerbaar is.

Mijn kat heeft overgewicht, hoe ga ik hiermee om?
Steeds meer dieren kampen met overgewicht, meestal is dit het gevolg van te veel voeren. Een binnenhuis levende kat verbruikt bijvoorbeeld veel minder energie dan een kat die de hele dag buiten op pad is.
Overgewicht kan leiden tot lichamelijke aandoeningen zoals o.a. suikerziekte, hart- en vaatziekten of gewrichtsproblemen.
Houd het gewicht van uw kat altijd goed in de gaten door het beoordelen van de lichaamsconditie (o.a. voelen van de ribben), of door de kat daadwerkelijk op de weegschaal te zetten.
Lichaamsbeweging is van essentieel belang voor het verliezen van gewicht. Er zijn voedingen op de markt die u kunnen helpen in de strijd tegen overgewicht. Houdt u daarbij streng aan het opgegeven schema om het juiste resultaat te behalen. Een afslankdieet heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten die de kat een verzadigd gevoel geven.

Wat voer ik mijn oude(re) seniore kat?
Bij de seniore kat neemt het activiteitenniveau langzaam af. Hierdoor kan het lichaamsgewicht toenemen. De organen en de spijsvertering worden langzamerhand minder efficiënt.
Om een optimaal lichaamsgewicht te behouden, de ontwikkeling van ouderdomskwalen tegen te gaan en de kwaliteit van leven te optimaliseren moet uw seniore kat speciale voeding krijgen die voldoet aan de veranderde voedingsbehoefte.

Wanneer overstappen naar een seniorvoeding?
Het is moeilijk een exacte leeftijd te geven, omdat dit erg afhankelijk is van de kat zelf. Het kan zijn dat er ouderdomskwaaltjes naar voren komen zoals bewegingsproblemen, gebitsproblemen, of een tragere stofwisseling. U kunt dan de kat dan overzetten naar seniore voeding.
Vanaf 8 tot 10 jaar gaan we ‘gezonde’ katten als dieren op leeftijd beschouwen en kunt u dit als richtlijn gebruiken bij de overstap naar seniore voeding.

Hoe maak ik de overstap naar andere voeding?
Mocht u om welke reden ook van het ene naar een ander merk overstappen, dan adviseren wij u dit te doen door middel van ‘mengen’. U mengt de voeding die u nu voert gedurende minimaal 1 week door de voeding die u wilt gaan voeren. U geeft steeds iets meer van het nieuwe voer en steeds iets minder van het oude totdat u volledig het nieuwe voer voert. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.

Moet ik supplementen toevoegen aan de voeding van mijn kat?
Voeding wordt gemaakt voor een ‘gemiddelde’ kat. Het kan zijn dat uw hond iets extra’s nodig heeft omdat hij bijvoorbeeld nog kitten is en erg hard groeit, zeer actief is, of omdat hij ouder is en de voedingsstoffen wellicht minder benut. Dan kunt u een supplement in de vorm van kruiden toevoegen welke op een natuurlijke manier vitaminen, mineralen en spoorelementen aanvult. Mochten er lichamelijke klachten zijn zoals extreme jeuk, of gewrichtsproblemen dan zijn er meer specifieke supplementen beschikbaar. U kunt dan voor verder advies terecht bij onze dierenarts.